Школата на ВИП-водолазите отпразнува десети рожден ден с бурно парти

  • clock 15 януари 18:35
  • bubble 0
  • 510
Развлечения / Любопитно Школата на ВИП-водолазите отпразнува десети рожден ден с бурно парти

Буквално до зори новият клуб „Кино Култура“  бе пристан на куп светски личности, бизнесмени, артисти, политици и спортисти, обединени от общата си страст към гмуркането.  Дайвинг БеГе  е водолазното училище, което през последните 10 години се свързва с красивата  ни подводна рекордьорка – Ина Димитрова, втората жена в света подминала дълбочината от 200 метра при спускане с автономен апарат. Клубът в София и Созопол за 10 години обучи буквално хиляди нови водолази и им отвори широко вратите към един различен, неземен свят, организирайки десетки експедиции до най-екзотични точки на света, допълнителни курсове по морско спасяване, пещерно гмуркане, техническо гмуркане,  изследване на потънали  кораби и още много други. Сред звездните  ученици  на Дайвинг БеГе са  Владимир Карамазов, Владо Каролев, Юлиан Вергов, Деян Донков Теодора Духовникова, Вики от Мастило, Алекс Раева, Ъпсурт, представяни от Буч, Венци и Мария Драгнева, бившите министри Валентин Василев, Богомил Бонев и Даниел Вълчев, Росен Карадимов,  Любен Дилов-син и още много други Сериозно е представената и продуцентската група  Иван и Андрей, Евтим Милошев и Христина Апостолова, рапъра Алекс Пи и още много други.

През годините Дайвинг БеГе се прочу не само  с веселите си програми „Народния театър под водата“ и „Политици на дъното на Черно море“ ,но и с участието си в ред сериозни експедиции, заедно с фондацията за черноморски изследвания  BSTD (основана от Михаил Заимов, Росен Желязков и Владимир Явашев ). Откриването на подводниците Щ 210 и Л-24, търсенето на С-34, експедициите до корабите „Кристина“, „Толстой“ и откриването на ред неназовани все още подводни обекти, участието в проекта „Плаващи кейове“ на Кристо в езерото Изео и  „Мастаба“ в Лондон,  поставеният рекорд за автономно спускане в Черно море – 147 метра на Росен Желязков и още много други смели  под- и надводни начинания.

Дайвинг БеГе обучи не само стотици водолази, но и десетки нови водолазни инструктори, морски спасители, подводни археолози и подводни фотографи, участва в подводните снимки на ред български и международни филмови проекти. През последните години  Росен Желязков и Ина Димитрова  разработиха и прилагат усилено специална програма, свързана с хора с физически увреждания, които се чувстват пълноценни и напълно свободни и равни с останалите в подводни условия.

На три огромни екрана цялата нощ се въртяха вълнуващи подводни филми, създадени от курсистите на Дайвинг БеГе буквално от всички морета и океани на света, а музиката беше поверена на няколко прочути ди джеи, също възпитаници на водолазната школа.  Огромната страст на дайвърската общност към технически нововъдения бе задоволена и с презентацията на последните  модели iQOS, които са сред любимите нови играчки на водолазите. Предимствата им  бяха изтъкнати от Любен Дилов-син, който подчерта куп качества на тютюна с нагряване, със сигурност не предвидени от създателите на устройството. Като това да ги използваш спокойно до зареждащи се с кислород бутилки и да не се налага да ги делиш с вятъра, когато ги използваш на водолазната яхта

„Има неща, които наистина променят живота ни по неподозиран начин“ – отбеляза Дилов-син с прословутото си чувство за хумор – „ Ето, ако направите анкета „коя книга промени живота на най-много хора“ сигурно ще чуете Библията, „Малкия принц“ и прочее. И  малцина се сещат за „Наказателен кодекс“ – книгата променила живота на наистина много хора. Същото е с дайвинга! Гмуркането промени коренно живота на изключително много хора, и огромна благодарност за това дължим на Дайвинг БеГе“.

Организаторите раздадоха куп подаръци в специално организирани викторини, включващи сложни въпроси от историята на водолазния спорт, новите гмуркачески екипировки, светът на морските обитатели.  Кашон „Белуга“ отнесе човекът, отгатнал изключително сложен въпрос, свързан с това какво се променя за водолаза, ако внезапно спре да пуши. Освен легендарната руска водка, не по-малко легендарното уиски „Гленфидич“ и просекото „Ботега“ бяха избрали да почерпят водолазната общност за рождения й ден.  Цялата нощ бе посветена, както на спомени от отминалите години, така и на кроене на нови планове за 2019-а. Някои от най-екзотичните дестинации вече са изцяло попълнени и  водолазите тръгват от 1 март – Сипадан, Судан и Джибути, Бали и Кокосовите острови, Мадагаскар и Раджа Ампат и други.

Никога не е късно да се присъедините към пъстрото приключенско семейство на българските водолази, защото Дайвинг БеГе провеждат и зимни водолазни курсове. И докато гостите на партито наистина се веселиха до зори, организаторката Ина Димитрова бе принудена да си тръгне доста преди тях, защото на другия ден още от сутринта я очакваха десетина нови курсисти.     

 

 

 

Коментари