ВАСИЛЬОВДЕН - поверия и обичаи

  • clock 01 януари 11:20
  • bubble 0
  • 218
Развлечения / Любопитно ВАСИЛЬОВДЕН  - поверия и обичаи

ВАСИЛЬОВДЕН – 1 януари

Празнуват:   Васил, Василка, Васко, Васка, Васа, Весела, Веселин, Веселина, Вълчо

На 1 януари се почита св. Василий Велики

Свети Василий помага срещу магии, уроки, зли сили и душевни заболявания. Той пречиства мислите и грешните желания, дава надежда при униние и отчаяние. При всяка скръб и изкушение е добре да се помолим на този светец.

На места, на Василовден раздават краваи против мечки и вълци с думите: „Като съм под път – тя на връх. Аз като съм в просойна, тя – в усойна.“

В Родопите, майките стават рано и сурвакат с дрянова пръчка децата още докато спят в завивките. След това и останалите членове на семейството.

Жени и моми, мият косите си с вода, в която е потопен хрян – да са здрави и блестящи.

Ако жената, която е месила питката, пипне с още брашнени, тестени  ръце дърветата, животните, кошерите то те ще раждат повече, а пчелите ще се роят.

На Василовден по къщите тръгват сурвакари – деца от 4-5 до 11-12 години със сурови дрянови клонки, сурвакници. Сурвакарите благославят и наричат за живот, здраве и плодородие „Пълна къща с дечица, пълна кесия с пари, пълни обори със стока“ , като удрят с дрянова пръчка гърбовете всеки член от семейството и наричат:

Сурва, сурва година

Весела година,

Златен клас на нива,

Зелен грозд на лозе,

Жълт мамул на леса,        

Червена ябълка в градина,

Пълна къща с коприна,

Живо-здраво догодина,

Догодина до амина!

КУКЕРИ

Характерни за този ден са маскираните сурвакари:  кукери, джамали, бабугери, мечкари, старци, сурвишкаре, станчоре и пр. Кукерите са мъже, облечени в женски дрехи, украсени с маски на животни и птици и често силно гримирани. Появата им съвпада с периода на т. нар. Мръсни, Некръстени дни. Смисълът на този своеобразен, мъжки карнавал е да предпази от злото и да пропъди демоните и злите сили надалеч.

Подготовка

Правят се не само специални маски и дрехи, но се подготвят различни съоръжения за вдигане на шум и врява – звънци, хлопатари, железа, тенджери, гайди, кавали, тъпани. Любими персонажи са младоженец, свещеник, кум и кума, свекър и свекърва, девер и зълва. С тази „сватба“ вървят циганин, мечкар и пр., които отговарят за атракциите докато „свещеникът“ извършва венчавката. Разиграва се истински комедиен театър. Понягога има и живи мечки.

Шествията имат просветителски характер. Когато в тях трябва да вземат участия 11-12 годишни момчета, бащата ги води при главатаря и казва: „Войводо, давам ти това сурвакарче  с пилешко сърце и заешки нозе, да го направиш с лъвско сърце и орлови криле“.

ГАДАНИЯ

От този, който пръв дойде на гости или да сурвака зависи късметът на къщата. Той трябва да е с добри намерения, да му върви, да е с лека ръка и добро сърце.

Ако януари започне в понеделник, зимата ще е тежка, лятото – благоприятно, виното – добро, хората – здрави. Овцете и пчелите ще боледуват.

Ако януари започне във вторник, зимата ще е лоша, а пролетта – бурна и дъждовна. Лятото ще е хубаво, виното – също.

Ако януари започне в сряда, зимата и пролетта ще са люти, лятото ще е хубаво. Ще има много вино и овошки. На търговците ще им върви. Медът ще намалее. Децата да се пазят.

Ако януари започне в четвъртък, зимата и лятото ще са хубави,пролетта – бурна. Ще настъпи мир.

Ако януари започне в петък, зимата ще е снежна, пролетта и лятото – хубави. Виното ще е добро, а житото – скъпо. Пчелите и овцете ще намаляват. Много хора ще се оплакват от болки в очите.

Ако януари започне в събота, зимата ще е облачна и снежна. Виното ще е скъпо, пчелите и житото  - добри. Да се пазят старите хора.

Ако януари започне в неделя, зимата ще е снежна, пролетта – бурна, а лятото – ветровито. Овошките ще са в изобилие. На земята ще настъпи траен мир. Да се пазят старите хора.

Луната през януари се ражда в полунощ и свети тридесет дни. Ако е права – на хубаво е, ако е полегнала – на дъжд.

Ако през януари прегърми, когато луната расте, не е на добро за хората. При посевите първата сеитба ще е добра, последната – лоша.

 

Източник: pojelania-podaraci.eu
Коментари