Вижте кои лекарства не лекуват нищо

  • clock 15 януари 10:55
  • bubble 0
  • 2802
Здраве / Медицина Вижте кои лекарства не лекуват нищо

Руски лекари са направили списък на лекарствата, които според тях, не лекуват нищо, пише cinnamon.one. Сред тях са лекарства, превърнали се в класика като валидол, мезим форте, антивирусни средства и някои пробиотици.

Абридол (активна съставка умифеновир)

Противовирусното лекарство арбидол е разработено в СССР през 1974 г., а в съветско време е направено изследването АРБИТР, доказващо неговата ефективност. Нови изследвания в съответствие със съвременните стандарти обаче няма. Затова FDA (американската организация за контрол на лекарствените препарати) се отказва да го регистрира като лекарство, а само като биодобавка. През 2006 г. във връзка с птичия грип американската компания „ГудЪртМедисин“ (GoodEarthMedicine) се обръща към FDA с молба за разрешение да се използва евтиният ($3) арбидол на територията на САЩ, но получава отказ – не се доказва ефективността му.

През 2010 г. главният фармаколог на Министерството на здравеопазването на Руската федерация Владимир Петров обещава да докаже ефективността на арбидола. „Мнозина колеги сънародници априори мислят, че всичко, произведено в Русия, е лошо“, казва той. „Всяка позиция на родния препарат трябва да се доказва по различни начини“. През 2017 г. се очакваше да се анализират резултатите от завършено ново мащабно изследване на препарата.

Есенциале форте (Есенциале форте N)

Разработен като хепатопротектор Есенциале форте N е растителен лекарствен продукт прилаган при чернодробни заболявания. Използва се за подобряване на субективни оплаквания, като липса на апетит, чувство за тежест в дясното подребрие, в следствие на токсични или хранителни увреждания на черния дроб и хепатит. Но проведените проучвания не са доказали свойствата, които му се приписват.

Мезим форте 

Мезим форте съдържа храносмилателни ензими (porcine pancreatin (свински панкреатин) с минимална активност от: Lipase 10000 Ph. Eur. U. Amylase 7500 Ph. Eur. U. Proteases 375 Ph. Eur. U.) и се използва при нарушена функция на панкреаса, придружена от нарушено храносмилане. Твърди се, че нормализира условията за храносмилане в случаите, когато функциите на панкреаса са отслабени или липсват – например при панкреатит или муковисцидоза. Необходим е също при възпалително-дистрофични заболявания на стомаха, чревния тракт, жлъчката и черния дроб. От него се търси подкрепа при храносмилателни нарушения вследствие на резекция, облъчвания, при диария или метеоризъм. Може да е полезен при прием на неподходяща – или в твърде голямо количество – храна, с която храносмилателният тракт не може да се справи. Други състояния, предполагащи прием на мезим форте, са проблемните поради синдрома на раздразненото дебело черво, при чревни инфекции, както и при подготовка за рентгеново или ултразвуково изследване на коремната кухина.

За съжаление обаче проведените изследвания не потвърждават написаното по-горе.

Валидол 

Остарял препарат с недоказано действие! Не разчитайте на него, ако имате проблеми със сърцето, съветват лекарите!

Пирацетам 

Ноотропно средство, психостимулант използван при АДХД (хиперактивност с дефицит на концентрация) с недоказана ефективност, но с регистрирани странични действия.

Корвалол (фенобарбитал)

Препоръчван като лекарство със седативен и спазмолитичен ефект.

Корвалолът е барбитурат с изразено наркотично действие. Редовната му употреба във високи дози води до сериозни неврологични и когнитивни разстройства (нарушение на паметта. на речта, нарушение на сексуалните функции).

Цинаризин 

Известен е като лекарствен продукт, който потиска процесите на транспорт на калциевите йони през клетъчните мембрани, особено в гладко-мускулните клетки на съдовете и по този механизъм води да тяхното разширяване. Намалява възбудимостта на центъра на равновесието. Повишава устойчивостта на клетките към липсата на кислород. Не оказва съществено влияние върху артериалното налягане и пулса.

Цинаризин Актавис се използва като поддържащо лечение при симптоми, свързани със заболявания и нарушения в равновесието, шум в ушите, неконтролирано трептене и движение на очните ябълки (нистагъм), гадене, повръщане, както и за профилактика на т.н. болест на пътуването.

Синупрет

Оказва се, че толкова популярното и обично в Германия лекарство на растителна основа,  което масово се използва за лечение на тонзилити и бронхити, няма никакво доказано действие!

Пробиотици (живи микроорганизми)

Освен че не оказват никакъв положителен ефект, оказало се, че 99% от организмите изобщо не са живи!

Всякаква хомеопатия 

Запомнете един път завинаги! Хомеопатичните лекарства по принцип не съдържат никакво действащо вещество!

Те не оказват никакво влияние нито среяу вируси, нито срещу бактерии, нито срещу каквото и да е друго в организма!

Източник: lexmedicanews.com
Коментари